Wat kost een auto

 Wat kost een auto? Goedkoop autorijden

Bij het rijden van een auto komen er ook een aantal kosten met zich mee. Sommige zijn wekelijks, sommige zijn maandelijks en sommige zijn jaarlijks.

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto zijn er natuurlijk wensen die je hebt zoals hoe hij er uit ziet en hoe hij rijdt. Een niet onbelangrijk ding is wat de nieuwe auto je zo meteen gaat kosten en dan bedoelen we niet de aanschafprijs maar de terugkerende kosten.

Wij hebben de belangrijkste terugkerende kosten op een rijtje gezet hieronder welke Brandstof, Verzekering, Wegenbelasting, Onderhoud en Afschrijving zijn. Daarnaast laten wij een rekenvoorbeeld zien wanneer een bepaalde brandstof nou voordelig is.

banner-autoverkopen

Brandstof

auto verkopen benzineDe meest gangbare type brandstoffen zijn:

 • Benzine     (1,75 Euro per Liter)
 • Diesel        (1,45 Euro per Liter)
 • LPG (Gas)  (0,75 Euro per liter)
(prijzen mei. 2013)

Er zijn veel meer brandstoffen zoals elektrisch, waterstof, aardgas (CNG/LNG) en Bio-Ethanol E85 maar hier rijden er maar weinig van rond. Dit heeft ook een nadeel want weinig auto’s die er op rijden resulteert in weinig benzinepompen waar je het kunt tanken.

Benzine is de meest bekende brandstof maar tevens ook de duurste. De Euro 95 (loodvrije) benzine is de bekendste en de meeste auto’s rijden hier dan ook op. Je hebt ook Super 98 benzine (super plus). Dit is een loodhoudende brandstof met een hoger octaangehalte. Je mag dit over het algemeen wel in een Euro 95 auto gooien maar het zal weinig toevoegen. Oude auto’s kunnen er wel beter van gaan lopen.

Diesel is een brandstof welke goedkoper is dan benzine. Niet alleen de literprijs is voordeliger maar ook het aantal kilometers die je er mee kunt rijden. Het voordeel van een Diesel motorblok is dat je bij lage toeren meer kracht hebt. Dit maakt rijden op Diesel zuiniger. Er zit wel een financieel nadeel aan vast t.o.v. benzine en dat is de wegenbelasting.

LPG  Gas is een heel milieu vriendelijke brandstof en dit maakt het vooral daarom de goedkoopste. Vroeger had je wat vermogensverlies met het rijden op gas. Dit is tegenwoordig niet meer van toepassing. De gas installaties (G3) zijn zo geavanceerd geworden dat je het verschil tussen gas en benzine niet meer kunt merken.

Een auto op gas / LPG heeft altijd een benzine motorblok. Eigenlijk is het gewoon een benzine auto met een gas installatie erbij. Je kunt zelf bepalen of je op gas wilt rijden (lekker goedkoop) of op benzine. Het 2de voordeel is dat je ook 2 brandstof tanks hebt. Het nadeel is dat de gas brandstof tank extra ruimte in zal namen. Je hebt een ring-tank-model welke i.p.v. het reservewiel komt te liggen (+/- 55 Liter) of een grote cilindervormige tank in de koffer- of achterbak.

Ook een auto op LPG heeft een klein financieel nadeel t.o.v. benzine en dat is de wegenbelasting.

Verzekering

autoschade verzekeringJe hebt verschillende soorten autoverzekeringen. Je bent in ieder geval verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Schade die je een ander toebrengt wordt dus vergoed.

Een autoverzekering is met verschillende modules uit te breiden:

 • WA+ (volledig casco / all risk)
 • Ruitschade
 • Diefstal
 • Brand – Storm – Natuur
 • Inzittende
 • Rechtsbijstand
 • Accessoires

WA+ Volledig casco is een all risk verzekering. Deze dekt dus ook de schade aan de eigen auto. Verstandig om bij een nieuwe of hele jonge auto af te sluiten. Deze all-risk verzekering bevat alle opties.

Ruitschade kan worden meeverzekerd. Hier maakt het niet uit om welke ruit het gaat. Ruitschade kan veroorzaakt worden een steentje die op de ruit terecht komt onder het rijden dat een ster of barst veroorzaakt. Ook kan het zijn dat de ruit wordt ingeslagen. Ruiten zijn heel duur dus het is wel verstandig deze mee te verzekeren.

Diefstal is een module die schade vergoed die is veroorzaakt door poging tot inbraak, inbraak en joyriding. Dit moet wel echter bewezen worden.

Brand – storm en natuurschade is een module welke de auto verzekerd bij schade veroorzaakt door de natuur en kortsluiting. Indien je een dier aanrijdt of er valt een boom op de auto dan is de schade verzekerd. Kijk goed naar de voorwaarden van deze verzekering. Over het algemeen is dit een vrij goedkope module.

Inzittende verkering vergoed de schade die de inzittende in de auto (mensen die meerijden) oplopen. Dit kan schade zijn aan persoonlijke spullen maar ook letsel.

Rechtsbijstand verzekering staat jouw bij om de schade te regelen. Je krijgt dus hulp bij het afwikkelen van schades die jij hebt veroorzaakt of zijn toegebracht. Daarnaast krijg je een advocaat ter beschikking.

Accessoires kun je meeverzekeren zoals velgen of een dure stereo installatie. Alles wat niet vanaf de fabriek op de auto zit is een accessoire.

Wegenbelasting

auto verkopen belastingWegenbelasting ben je verplicht in Nederland te betalen voor een voertuig. Het bedrag kan per maand, per kwartaal of per jaar worden betaald. Het bedrag is afhankelijk van:

 • het soort voertuig (personenauto, bestelauto, bus, e.d.)
 •  de provincie (Utrecht, Flevoland, etc.)
 • de brandstof (Benzine, Diesel, LPG,  e.d.)
 • het gewicht van de auto in KG

Prijsvoorbeelden:

 • Personenauto van 1000 KG op Benzine kost +/- 96,- Euro per kwartaal
 • Personenauto van 1000 KG op Diesel kost +/- 219,- Euro per kwartaal
 • Personenauto van 1000 KG op LPG G3 kost +/- 123,- Euro per kwartaal
 • Personenauto van 1300 KG op Benzine kost +/- 161,- Euro per kwartaal
 • Personenauto van 1300 KG op Diesel kost +/- 321,- Euro per kwartaal
 • Personenauto van 1300 KG op LPG G3 kost +/- 231,- Euro per kwartaal
Op de website van de belastingdienst is heel makkelijk te bekijken hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor een bepaalde auto.
Tevens zijn er (jonge) auto’s die wegenbelasting vrij zijn. Dit duurt tot 2014 want dan vind de overheid het leuk geweest. Ook voor auto”s die nu wegenbelasting vrij zijn moet zo meteen betaald worden. Alsnog kun je een jaar lang met deze auto’s wegenbelasting vrij rijden. Deze regel geldt alleen voor kleine auto’s met een A label. Dit label staat voor energie verbruik. Brandstof verbruik dus. Als je goedkoop wilt autorijden dan is deze segment auto’s heel interessant.
auto-verkopen-advertentie

Onderhoud

Elke auto heeft onderhoud nodig. Denk aan banden, een accu, motorolie, remmen, ruitenwissers, ruitenwisservloeistof, een distributieriem en af en toe een keer wassen en een uitlaat. Regelmatig een onderhoudsbeurt uit laten voeren kan hoge kosten/reparaties voorkomen. Denk aan een remsysteem dat gesmeerd en ingevet moet worden om te voorkomen dat remblokken en schijven harden gaat afslijten.

banden controlerenDaarnaast kan de auto een keer kapot gaan. Alleen het motorblok al bestaat uit duizenden onderdelen dus er kan van alles stuk. Sommige auto’s gaan vaker stuk dan anderen. Van sommige auto’s zijn de onderdelen heel goedkoop en van anderen weer heel duur.

Elke jaar is er een terugkerende auto-inspectie welke beter bekend is als APK. De algehele periodieke keuring. Elke auto is verplicht om APK gekeurd te zijn. Zonder keuring loop je kans op een bekeuring en bij een verkeersongeval dat je de schade zelf moet betalen. Hier kun je meer over de APK lezen.

Afschrijving

De afschrijving is de waarde vermindering van de auto. Een auto wordt minder waard als zijn leeftijd oploopt. Zijn kilometerstand telt daarin ook hard mee. Als je van plan bent een hele lange tijd met een auto te blijven rijden dan hoef je niet al te veel op waardevastheid van een auto te letten. Wissel Koop je regelmatig een andere auto dan is het wellicht financieel wel verstandig om een auto / merk te kiezen die wel waardevast is.

Merken die waardevast zijn:

Audi, BMW, Ford, Honda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Skoda, Seat, Toyota, Volvo, Volkswagen (met name de Duitsers en Japanners)

Merken die minder waardevast zijn:

Alfa, Chevrolet,  Chrysler, Citroën, Dacia, Fiat, Hyundai, Kia, Renault, Rover (met name de Franse en Italianen)

 

Goedkoop rijden: Brandstof versus Wegenbelasting

brandstofprijzenDe terugkerende kosten zijn brandstof en wegenbelasting. Wat is nu voordeliger? Wanneer kun je beter op benzine gaan rijden en wanneer op diesel? Hieronder hebben wij 3 rekenvoorbeelden neergezet welke laten zien wat het kost om op benzine, diesel of gas te rijden.

 

Rekenvoorbeeld 1: Je rijdt 10.000 KM per jaar in een personenauto van 1100 KG. Dit is 833 KM per maand.

-Benzine – verbruik 1 op 14 -Literprijs 1,75 Euro: 104,12 Euro per maand
-Wegenbelasting: 39,33 Euro per maand
Totaal: 143,45 Euro per maand

-Diesel – verbruik  1 op 18 – Literprijs 1,45 Euro: 67,10 Euro per maand
Wegenbelasting: 84,33 Euro per maand
Totaal: 151,43 Euro per maand

-LPG G3 – verbruik 1 op 12 – Literprijs 0,75 Euro: 52,06 Euro per maand
-Wegenbelasting: 53,- Euro per maand
Totaal: 105,06 Euro per maand

 

Rekenvoorbeeld 2: Je rijdt 15.000 KM per jaar in een personenauto van 1100 KG. Dit is 1250 KM per maand.

-Benzine – verbruik 1 op 14 -Literprijs 1,75 Euro: 156,25 Euro per maand
-Wegenbelasting: 39,33 Euro per maand
Totaal: 195,58 Euro per maand

-Diesel – verbruik  1 op 18 – Literprijs 1,45 Euro: 100,69 Euro per maand
-Wegenbelasting: 84,33 Euro per maand
Totaal: 185,02 Euro per maand

-LPG G3 – verbruik 1 op 12 – Literprijs 0,75 Euro: 78,12 Euro per maand
-Wegenbelasting: 53,- Euro per maand
Totaal: 131,12 Euro per maand

 

Rekenvoorbeeld 3: Je rijdt 25.000 KM per jaar in een personenauto van 1100 KG. Dit is 2083 KM per maand.

-Benzine – verbruik 1 op 14 -Literprijs 1,75 Euro: 260,37 Euro per maand
-Wegenbelasting: 39,33 Euro per maand
Totaal: 299,70 Euro per maand

-Diesel – verbruik  1 op 18 – Literprijs 1,45 Euro: 169,79 Euro per maand
-Wegenbelasting: 84,33 Euro per maand
Totaal: 252,12 Euro per maand

-LPG G3 – verbruik 1 op 12 – Literprijs 0,75 Euro: 130,18 Euro per maand
-Wegenbelasting: 53,- Euro per maand
Totaal: 183,18 Euro per maand

 

Conclusie

1)      Als je 10.000 KM per jaar rijdt in een auto van 1100 KG dan zijn benzine en diesel bijna even duur. Rijden op LPG kan een besparing van 40% opleveren.

2)      Als je 15.000 KM per jaar rijdt in een auto van 1100 KG dan is benzine de duurste keuze. Rijden op diesel is 10,- Euro goedkoper per maand. Rijden op LPG levert hier opnieuw een besparing op van 40%.

3)      Als je 25.000 KM per jaar rijdt in een auto van 1100 KG dan ben je met benzine 40,- Euro per maand duurder uit dan met diesel. Rijden op LPG levert je hier een besparing op van 45%.

 

banner breed keurmerk

Wat kost een auto
3.8 (76.13%) 31 votes

22 gedachten over “Wat kost een auto

 1. Aansluitend bij Harry.
  Wij rijden ook in een Prius hybrid van 2005. Gekocht in 2008 en direkt LPG laten inbouwen. Dus rijden we nog goedkoper dan Harry. Het verbruik op LPG ligt tussen 1 op 15 en 1 op 20, afhankelijk van bestuurder en lokaal versus snelweg. Verbruik op snelweg is 1 op 15 door de hogere snelheid (meer luchtweerstand). Inmiddels 11 jaar oud en heeft meer dan 500.000 km gereden. De km. teller 5 jaar geleden op 299.999 km gestopt met doortellen.
  Naast de jaarlijkse onderhoudsbeurt is de waterpomp vervangen en de rechter achterveer. Nu op zoek naar een opvolger 100% elektrisch

Een reactie plaatsen

Spamcontrole *

Sitemap | Autosites